Luandos fieldtrip - Reisverslag uit Luanda, Angola van hannekenico - WaarBenJij.nu Luandos fieldtrip - Reisverslag uit Luanda, Angola van hannekenico - WaarBenJij.nu

Luandos fieldtrip

Blijf op de hoogte en volg

12 September 2006 | Angola, Luanda

Hallo allemaal,
Hoera, we kunnen weer zeilen. Er ligt hier op het strand(uurtje rijden) een catamaran waar we vorige week zondag mee gezeild hebben. Het is een oude boot maar het zeilt super. Er zijn drie eigenaren waarvan er één uit Angola vertrekt en we hebben zijn aandeel overgenomen. De andere eigenaar woont in Dubai en de derde hebben ze nooit gezien.Wel handig voor ons want als het straks weer wat warmer wordt is het heerlijk om in het weekend het water op te gaan.
Ben intussen in de TBC kliniek geweest. Triest om te zien hoe de patienten hier maandenlang verblijven.Er is geen stromend water en er zijn geen toiletten.De patienten zonder familie krijgen bijna geen eten en zelfs de doodzieke patienten worden niet gewassen.We hebben brood, bananen, zeep, lektuur e.d rondgebracht.We hadden een auto vol met po`s, kussens, kleding enz bij ons en konden dat afgeven bij de patienten die dat nodig hadden.
De patienten die in hun eigen vuil liggen worden door ons gewassen.
Eigenlijk is het zo onvoorstelbaar hier. Er is net een gloednieuw ziekenhuis gebouwd met daarin alle moderne apparatuur maar er is geen personeel, geen dokters geen verpleegkungigen niets en dus ook geen patienten.
Afgelopen weekend zijn we naar Luandos geweest, een dorpje ver afgelegen van de bewoonde wereld. We moesten dwars door de jungle rijden om er te komen(4uurlang0. Er gingen veel lokale mensen mee die daar zijn opgegroeid. Het was een hele belevenis.
We hebben daar twee nachten in een hut geslapen.Er was een toilet en wasruimte(zie foto)een gat in de grond en een bakje met iets zoutig water waar we ons mee konden wassen.De eerste dag kregen we fungi te eten, het lokale voedsl hier, als je honger hebt eet je alles maar dit is echt heel smerig. Gelukkig kregen we de volgende dag bonen wat hier volop groeit.We zijn de `heilige`berg opgeweest waar vandaan je een schitterend uitzicht hebt op de omgeving. De wijze mannen komen hierbijeen en voor vrouwen is het verboden, maar er werd deze keer een uitzondering gemaakt.
Ook werden er nog verkiezingen gehouden voor een nieuwe president en secretaris voor het dorp. Ging allemaal heel officieel en wij waren de waarnemers. Ieder stemgerechtigde kreeg één boon, die ik mocht uitdelen en deze konden ze achter de grote baobabboom in een leeg colablikje doen waar de naam opstond van de verschillende kandidaten.
`sAvonds werd er gefeest en gedanst tot in de vroege uurtjes. Zondagochtend om 07.00 uur was er een kerkdienst en daarna zijn we weer huiswaarts gegaan.Onderweg de Cabundo dam bezocht.Is heel bijzonder want je wordt niet zomaar toegelaten.De Portugezen hebben de dam gebouwd en ze gebruiken nog maar eentiende gedeelte van de capaciteit.
Het was een enerverend weekend, hebben twee lekke banden gehad en de auto zit helemaal vol met krassen. Gelukkig hebben we oude auto, maar dit doe je niet zo snel nog een keer.
Zoals jullie kunnen lezen vermaken we ons nog prima.
Geniet nog maar even van het mooie nazomerweer. Groetjes en tot hoors.
Veel liefs Nico en Hanneke.

• 12 September 2006 - 17:37

Ilona:

Jeetje, wat een belevenissen zeg! Prachtig om die foto's te zien. Zo kunnen we ons er iets bij voorstellen. Dat jullie je vermaken...dat zie ik zo!
    Veel plezier en geniet!
    Liefs, Ilona

• 19 September 2006 - 16:01

Dirkje:

Whoao, wat een tripje. Avontuur! Wat is het toch een boeiend land, he? Maar de contrasten: een kliniek waar alles is maar geen patienten en deze TB kliniek waar alles zo minimaal is... Schokkend, toch.
    En die fungi: als het goed is klaargemaakt is het best lekker, hoor! Laat Mayembe het niet horen dat je het smerig vindt! Maar ja, voor hem is het het eten van zijn moeder...
    Waanneer kom je naar NL Hanneke? We moeten elkaar zeker even treffen!
    Liefs, Dirkje
    PS Mayembe is even een paar weken weg, is 27/9 terug

• 29 September 2006 - 03:44

Akky:

Geweldig wat een avontuur, jullie nu mee maken.
    Erg he die kontrasten van de ziekenhuizen, niet te filmen dat zoiets kan.
    Wat een luxe hebben we hier dan( zit nu in de nachtdienst). Een collega van mij zit nu op de NICU in kabul, ook zo schrijnend allemaal.
    Het liefst ging ik nu mijn boeltje pakken en daar helpen.., nog even wachten tot de jongens zelfstandig zijn.
    Dikke tuut, Akky

• 02 Oktober 2006 - 17:02

Mem Foekema:

Hallo daar we zijn blij dat je deze kant op komt.
    Ben weer terug uit U.S.A ik had het prachtig daar.hier weer regen in NL.tot gauw liefs men
    dikke tÛt

• 03 Oktober 2006 - 18:39

Harm:

tjee, wist niet dat je in zo n korte tijd zoveel kindertjes kon krijgen!
    zag nico in de schoolbankjes leert hij daar geen verkeerde dingen? je moet het wel allemaal kunnen onderhouden LoL.
    leuk dat jullie het zo naar de zin hebben harm.